ArkitekTUR Samsø

By |Published On: 12. juni 2019|Categories: Inspirationskilder|

Når vi er på ferie eller ture rundt i landet, er der næsten altid sikkerhed for at vi ser på en eller anden form for arkitektur. Ikke nødvendigvis planlagt, men det er en indgroet fagskade altid at kigge på bygningerne.

Jeg vil med denne ‘serie’ af indlæg løbende dele noget af det arkitektur vi kommer forbi. Jeg har fokus på den “ukendte arkitektur” det vil derfor ikke være Operaen, Domkirken eller Gråsten slot jeg deler med jer – men hverdagsarkitekturen som også fortjener at blive delt – og ikke mindst set.


I Kr. Himmelfarts ferien var vi på Samsø far, mor og Villy. Vi havde lejet et lille landarbejderhus fra 1950 som nu bliver brugt som sommerhus. Huset var meget traditionel i sin opbygning, i en stil der mest af alt mindede mig om den Funktionelle Tradition, en periode der kombinerede den Bedre Byggeskik og Funktionalismen. I denne stilart arbejde man med principperne fra Funktionalismen, uden unødvendig pynt og rumfordeling efter anvendelsen (eksempelvis opholdsrum orienteret efter solen) sammenkædet med den danske tradition og byggestil især inden for materialer, altså mursten og tegltag. Den Funktionelle Tradition var især fremherskende i 1930’erne.

Det lille hus i markerne

Indvendigt bar huset tydeligt præg af 1950’erne med materialerne i lofter, vægge og gulve i “tidens stil” og – noget jeg ikke har set før – traditionelle  fyldningsdøre men med dørplader af mørkt træ med nærmest kork struktur. Til at starte med tænkte jeg faktisk at huset var ældre, og sat i stand indvendigt i 1950’erne – 60’erne, men et hurtigt opslag på ois.dk fortalte mig at der hele måtte være opført på samme tid – i 1950. Det gav et lille skår i den faglige stolthed at ramme så forkert på opførelsesår et.

Huset er lillebitte, grundplanet bestod af en entré med trappe til tagetagen (som var aflukket, sikkert den private del af sommerhuset), 4 stort set lige store rum med køkken og hvad der sikkert har været dagligstue og spisestue, en lille baggang og et badeværelse. Super godt udnyttet og uden unødig spildplads – der er blevet tænkt over planløsningen!

Ikke så langt fra “vores” hus var et (noget) større et – hvor den faglige stolthed heldigvis ikke blev skadet – jeg var slet ikke i tvivl om – på lang afstand, at det var fra 1930’erne. Og ganske rigtigt, 1934 er det opført.

Gammelt badepensionat

Huset er oprindelig opført som badepensionat og er som sagt noget større end det vi boede i, lidt over 200 kvadratmeter. Huset er bevaringsværdigt med en SAVE værdi på 3 (1 er højest og til sammenligning har vores hus en SAVE værdi på 4.)

Huset er et klassisk eksempel på 30’ernes arkitektur som har en helt særlig og enkel finesse. Ingen unødvendig pynt men stadig med en vis pondus.

Da huset blev opført var der ret sikkert havudsigt, nu er der skudt et sommerhusområde op foran og jeg kan være lidt i tvivl, om udsigten stadig er der. Men smukt er huset stadig og med en fin historie – det er i øvrigt til salg hvis du går og drømmer om et stort hus på Samsø.

Begge huse ligger på Vesterløkken, i den sydvestlige del af øen.

2 Comments

  1. Miaflytkjaer@hotmail.com 3. februar 2021 at 20:22 - Reply

    Hej. Vi faldt tilfældigvis over din blog. Vi købte badepensionatet i oktober 2020 og er ved at renovere det. Vi vil gerne lægge noget gulv i entréen som ikke er træ men mere holdbart, men samtidig noget som holder stilen. Der er ikke plads til ret meget i højden. Vi har selv tænkt at det kunne være en form for flise. Har du nogen ideer?
    Mvh David og Mia

    • Eva Gade 4. februar 2021 at 8:04 - Reply

      Hej David og Mia
      Velkommen til – og tillykke med købet, det er virkelig et smukt hus I har fået jer der!
      Jeg synes at fliser vil være et rigtig godt valg til entréen, det vil fint kunne holde stilen og er noget mere praktisk i en entré end trægulv. Jeg synes I skal overveje at lægge et mønster af fliser, så de ikke bare bliver ensfarvet. Det kunne det være skiftevis sorte og hvide kvadratiske fliser – ikke alt for store, men selvfølgelig tilpasesset størrelsen af rummet. I kan prøve at se gulvet i vores veranda. pas på med ikke at vælge for blanke fliser – den matte overflade giver et helt andet spil, som passer godt til huset.
      Alternativt kunne i overveje et terrazzogulv, som jeg personligt elsker – det er jo et spørgsmål om smag og behag, og kommer meget an på hvordan rummet er.
      Husets stil er jo meget funktionel, så det er væsentligt at tænke over ikke at lave mønstre og dekorationer for pyntede, men mere simple. Håber det giver mening.
      Held og lykke med projektet!

Leave A Comment