Brændeskuret

By |Published On: 14. november 2019|Categories: Ude|

Da vi begyndte at kigge på huset, var noget af det første jeg gjorde at gennem gå husets BBR – kald det bare en fagskade, men jeg har i flere år set hvor mange ulovlige bygninger der findes rundt om i landet og hvor besværligt og udfordrende det er for nye ejere efterfølgende at skulle have lovliggjort en bygning de ved lige præcis ingenting om – især med det nye bygningsreglement fra 2018, er det blevet besværliggjort en del når man efterfølgende skal dokumentere at de tekniske bestemmelser i bygningsreglementet er overholdt – for helt ærlig, hvordan skal man kunne vide det?

Brændeskuret på en kold novemberdag

Ulovlige bygninger

Det viste sig selvfølgelig også at der på den her ejendom var ulovlige bygninger, én af dem stod det endda i BBR at bygningen ikke var lovlig. Klog af erfaring, var jeg meget klar i mæglet om at vi ikke havde tænkt os at overtage deres ulovligheder. Så det blev skrevet ind i købsaftalen at bygningerne skulle lovliggøres. Jeg gjorde det også meget klart at det var sælgeren der havde ansvaret for det og vi ikke skulle blandes ind i det – især fordi jeg på daværende tidspunkt lige havde søgt det job ved kommunen som byggesagsbehandler som jeg har nu – og det er bare noget bøvl at være ansøger og sagsbehandler i samme kommune.

Ud over brændeskuret var der også en overdækket terrasse og to overdækninger (også til brænde) som ikke var lovlige. Vi oplyste at de to overdækninger var lige meget at få lovliggjort, dem ville vi alligevel fjerne, og stod valget mellem brændeskur og overdækket terrasse, så ville vi helst beholde brændeskuret. Det viste sig at være godt nok lige at have klarlagt det, for de kunne ikke begge to lovliggøres – så det endte med at taget blev taget af den overdækkede terrasse, så det “bare” er en pergola og derfor ikke en bygning – så kunne brændeskuret lovliggøres.

Brændeskuret

Brændeskuret som det hele startede med blev lovliggjort og står nu helt lovligt på vores grund. Det er opført af sælgerens mand, da de flyttede tilbage i huset, og er kæmpe stort – af et brændeskur at være, 17 m2 – og alt for stort i forhold til hvad vi reelt har brug for. De havde en del brænde fra den skov de flyttede fra som der skulle være plads til – men vi skal kun have en en sæson ad gangen, og selvom der går en del til i masseovnen, så har vi simpelthen ikke brug for så meget plads – så fremtidsplanerne for brændeskuret er nok at omdanne noget af det til trailerparkering mm. og så at “vende” indgangen, der lige nu er op mod hækken og som gør det ret besværligt at skulle køre brændet ind og ud. Vi vil gerne have at åbningen er ud mod haven, sådan at vi – forhåbentlig kan komme lidt lettere over at få brændet derind end det har været i år hvor det foregik med hver sin trillebøre.

Den smalle gang vi skal igennem for at komme ind til brændeskuret

Juraen i det

Tilbage til det med de ulovlige bygninger, og nu må I tilgive mig, men nu går byggesagsbehandleren igang.

For det der med ulovlige bygninger, som den tidligere ejer har opført er bare noget vi ofte rammer ind i i byggesagsafdelingerne. Bygningerne er som regel ulovlige på den baggrund at der ikke er søgt byggetilladelse til dem inden man begyndte at bygge – og rent faktisk kan vi ret nemt give dem en tilladelse, når vi har de oplysninger vi skal bruge. Dog er der lidt flere hensyn at tage når der er tale om en lovliggørelse, så det vil faktisk sige at på baggrund af at byggesagsgebyret er timebaseret, så havde det ofte været billigere at søge før man gik igang med at bygge – og nej det er ikke nemmere at få tilgivelse end tilladelse, tilgengæld risikerer man at skulle rykke hele baduljen ned igen hvis man har overset en eller anden lille ting, som nemt kunne være blevet fanget inden man gik igang.

Og så er der det der med hvis ansvar det er at bygningen skal være lovlig. Ifølge byggeloven, er det den til enhver tid værende ejer der har ansvaret for at byggeriet på grunden er lovlig. Det vil sige at har du købt en ejendom med et ulovligt udhus på, så er det dit ansvar at det er lovligt – ikke den tidligere ejer, eller hvem der nu har opført det – det er dig som nuværende ejer der står til ansvar for det – og dig der risikerer at ende med en politianmeldelse, hvis der ikke bliver rettet op på forholdet (eller det bliver søgt lovliggjort.)

Desværre har jeg ikke oplevet at ejendomsmæglerne er særlig gode til at oplyse om dette – og vi fik endda at vide af den ejendomsmægler der var tilknyttet vores huskøb, at det jo var sådan noget køberne tog sig af. Det må jeg virkelig sige NEJ NEJ NEJ – lad være med at tage ansvar for det! Det er sælgernes problem og dem der bør søge det lovliggjort (ISÆR hvis det er dem der har bygget det.)

Men uheldet kan jo være ude, og står du med en bygning som ikke er lovlig er det bare at få den søgt lovliggjort, den skal nok blive opdaget på et eller andet tidspunkt. Når du søger skal kommunen bruge visse oplysninger, f.eks. tegninger, oplysning om hvornår det er opført og hvilke materialer det er lavet af. Derudover skal du også oplyse hvilken brand- og konstruktionsklasse bygninger i, og hvilke tekniske kapitler i bygningsreglementet den er omfattet af. Det kan måske være lidt uoverskueligt at stå med, især hvis du er midt i en salgssituation eller du ikke selv har opført bygningen. I det tilfælde kan det være en god idé at tage kontakt til en rådgiver som kan hjælpe dig – det kan tit godt betale sig, om ikke andet så i at slippe for bekymringerne og dialogen med kommunen om noget man måske reelt ikke ved noget om.

indersiden af brændeskuret

 

 

 

Disclaimer: dette indlæg indeholder et link til en byggerådgiver, jeg bliver ikke betalt for dette link, eller på anden måde kompenseret for det.

 

Leave A Comment