Frugthaven

By |Published On: 30. september 2018|Categories: Haven|

Et af de ønsker vi rigtig gerne ville have opfyldt da vi stadig var på husjagt – var en eksisterende frugthave. Det tager så lang tid at etablere fra ny – så stor var lykken da vi i haven fandt hele to pæretræer, et blommetræ, tre æbletræer og en solbærbusk.

Mer’ vil have mer’

Men vi må jo da også indrømme at det faktisk ikke helt er nok. Vi vil meget gerne have nyttehave – i form af frugttræer og bærbuske. Vi kan lige så godt indse at tiden (og lysten) ikke er der til at være selvforsynende i grøntsager, med mange timers forberedelse i forspirring, udplantning, lugning og vanding. Men frugttræer og bærbuske – det er til at overskue.

Vi er derfor ved at lægge planer for hvad der ellers skal plantes – brutto listen er:

  • Et rødananas æbletræ
  • Et Filippa æbletræ
  • Et kirsebærtræ
  • Et par stikkelsbærbuske
  • Et jordbærbed

Nørdede selv i æbletræer

Det burde jo være en smal sag, æbletræer kan man ofte få smidt i nakken, nogle gange selv i discountbutikkerne. Men vi er nogle små fritidsnørder – og ikke mindst, så er Christian stor tilhænger af Søren Ryge, som på et tidspunkt har fortalt at æbletræer podet på vildstammer klart er det bedste. Det gjorde selvfølgelig at han gik igang med at undersøge det – og kom frem til at det helt sikkert er hvad vi skal gå efter. Podning på vildstammer giver nemlig de største og stærkeste træer – de er bare svære at skaffe – hovedsageligt fordi efterspørgslen ikke er så stor. Men vi har heldigvis fundet en planteskole i Holstebro der netop har de historiske æblesorter, podet på vildstammer – så planen er at der til foråret skal indkøbes lidt derfra.

 

Arbejdsfordelingen

Når det kommer til arbejdsfordelingen i haven, er det sådan at Christian står for at klippe til, beskære og finde alle de rigtige metoder til at gøre det. Min opgave er så at rydde op efter beskæringen og – meget vigtigt – at holde igen på Christian, så vi ikke ender med at have en stamme uden grene.

Villys opgave er indtil videre ikke fuldstændig defineret – men han er ret god til at spise æbler, så måske det også skal være en slags “oprydning” af nedfaldsfrugt 😉

 

Arbejdsfordelingen kommer sig af at der ikke skal være nogen tvivl om at det her med at gå ned i detaljerne og finde de rigtige metoder til at gøre tingene på, klart er mest er Christians interesse. Min ligger mere i at bruge (og spise) resultatet af arbejdet i haven. Men på den måde komplimenterer vi jo hinanden fint i det at være haveejere.
Vi har gjort vores første erfaringer over nogle år – i et par af vores lejeboliger har vi haft små frimærker af haver at hygge os i. Men de fleste erfaringer er gjort i vores kolonihave, som vi havde en 3 år – før vi var nødt til at indse at tiden med de jobs vi havde skaffet os siden, ikke var til at passe den. Det har nu været meget godt at “prøve af” for på den måde fandt vi ud af at vi ikke skulle have det store landsted, eller yndige have med mange bede der skal luges – eller, som jeg skrev tidligere, at vi ikke skal have en kæmpe køkkenhave der skal passes og plejes for at give et ordenligt udbytte.

Leave A Comment