Hans Friis – den første ejer

Vores hus er opført i 1908 af Hans Friis.
Hans Friis havde en cementvarefabrik der lavede tagsten, på Fyn. I 1905 ville han etablere endnu en fabrik, og nevøen Jens Friis – foreslå Langå stations by, som han kendte lidt til. Jens Friis blev den daglige leder af fabrikken, men Hans Friis kom ind imellem forbi for at føre tilsyn – hvilket sikkert også var grunden til at han opføre et hus i nærheden af fabrikken.

Hans Friis, var en entreprenant herre, hvilket stadig viser sig i huset den dag i dag. Han oprettede en lille butik der solgte lidt af hvert, og etablerede et stort fryserum – der kunne bruges på linje med frysehusene i de små landsbyer. Fryserummet er ikke længere i brug, men den oprindelige tunge dør med messing håndtag og skiltet med “frigidaire – Genrel Motors”  er der stadig.

Husets arkitektur

Huset er opført i en afdæmpet historicistisk stil. Hvor der er skåret ned på detaljerigdommen, som man ellers ser meget af i andre historicistiske bygninger. Det er ret tydeligt at se på huset, at det er opført i slutningen af den historicistiske periode. På dette tidspunkt, begyndte man at få mere blik for materialets kvaliteter frem og derfor skære ned på den, unyttige, pynt. Huset er opført i røde mursten med brændte fuger. Som kontrast er der omkring  vinduerne lyse cementrammer som markere vinduerne og stiller sig kontrastfyldt til det mørke murværk. Vinduerne er store 3 fags vinduer mod gaden og mindre, dannebros vinduer i gavle og kviste. På den ene gavl er opført en lukket veranda i bindingsværk, som et mindre udskud på huset, der gør huset mere dynamisk i sit udtryk.