Restaurering af vores baggangen

Det blev langt om længe tid til at gå igang med den første restaureringsopgave i huset her for et par uger siden. Projektet vi kastede os over er vores baggang – en slags mellemgang, mellem de to dele af huset, som fungerer som vores daglige indgang.

 

Rummet som det var

“Før” – den store kommode, og det, meget meget rod der hurtigt samler sig i rummet

Rummet har aldrig rigtig fungeret for os. Da vi flyttede ind, stod der allerede en ret stor kommode fra den tidligere ejer i rummet, og i mangel af bedre lod vi denne stå. Men den fyldte bare for meget i rummet i forhold til anvendelsen, især når vi også skal have plads til en barnevogn (i weekenden) og det daglige liv, med overtøj, sko og beskidte gummistøvler – det blev derfor meget nemt til et rum hvor rodet bare hobede sig op, fordi der lidt manglende ordentligt opbevarings plads – hvilket billederne også tydeligt viser. Rummet var desuden ret mørkt, da eneste naturlige lys kommer igennem de forholdsvis små vinduer i dørene.

Som en ekstra lille krølle er der i rummet en dør der er blændet af de tidligere ejere, men valgte at lade døren sidde i rummet. Vi har været over flere mulige løsninger for hvad der skulle ske med denne dør, da det virkede dumt at have en dør der ikke fører til noget – i et rum der i forvejen er præget af døre (5 styk i alt, med denne)

Blændet dør – på den anden side er en del af vores køkken

Hvad skulle der ske?

Planen for rummet var:

  • Udskifte loftbeklædningen til nyt træloft
  • Banke puds af væggen ind mod “hovedhuset”
  • Lave den blændede dør om til skoskab
  • Ny indretning med plads til vores jakker og en mindre aflægningsplads

Da rummet ikke er særlig stort, synes vi ikke der var plads til de helt store opbevaringsløsninger, især ikke når vi også skal have plads til barnevognen, når den er hjemme fra dagplejen. Rummet er udfordrende på grund af de mange døre – 2 yderdøre, 2 interne døre (til køkken og badeværelse) og så den blændede dør. Derudover er der en gammel skorsten midt på den ene væg samt en støbt betonbænk.

Det vil derfor aldrig blive et rum der skal fungere som bryggers i klassisk forstand, samtidig er det heller ikke vores “hovedindgang” da det er den indgang vi selv bruger hele tiden. Nærmere end baggang, hvor de beskidte havesko mv. skal kunne være. Så den bedste betegnelse jeg har kunne finde for rummet er et boot-room, altså netop et rum til den brug vi har i form af daglig ind- og udgang, mellemgang mellem havens to halvdele og direkte adgang til haven.

Nedbrydning

Som altid når man går igang med sådan noget, udvikler opgaverne sig – så da loftet blev taget ned faldt der en del puds af væggen, fordi man har valgt at pudse væggen op imod loftsbrædderne. Så det gav en del ekstra reparationsarbejde.

Men loftet skulle ned og det var det første der blev gjort, det var Christian der gik igang med det her arbejde. Loftet var lavet af mørke rustikbrædder med mellemrum mellem brædderne hvor man kan se op til den sorte plastik der var over loftsbrædderne. Ud over at vi ikke synes det var en særlig pæn løsning, så var det med til at gøre rummet meget mørkt. Istedet valgte vi at opsætte et ludbehandlet træloft. Et pudset loft ville have været mere historisk korrekt, men vi valgte at have en lidt mindre følsom tilgang til rummet her, som i forvejen er meget omsat. En pudsning af loftet ville desuden have krævet en noget større indsats end træloftet, og da vi har en plan om at loftkonstruktionen skal ændres når vi engang skal have lavet taget om, ville der ikke være sammenhæng i at gøre en så stor indsats på nuværende tidspunkt.

Næste punkt i projektet var nedbankning af puds på den ene væg – endnu en opgave Christian tog sig af – det blotlagde en mur med massere af historie, mange lag puds og udskiftning af sten. Jeg er egentlig ikke stor fan af at blotlægge mure der aldrig har været ment at skulle være fritlagte, men da rummet her er bygget til, er der faktisk tale om gammel ydermur der netop er opført til at stå uden overfladebehandling. Jeg havde derfor ikke forventet at den ville være så omsat som tilfældet var, men jeg synes det giver et fint indblik i historien i huset og vi har valgt at lade den stå, uden at reparere på den. Samtidig har vi sørget for at lade nogle af pudslagende blive tilbage, så det fremgår hvad der har været i løbet af tiden. Det er lidt poppet, med sådan en rå murstensmur – men hvis det skulle være noget sted i huset, så skulle det være her. Faktisk synes jeg den rå mur passer rigtig fint til det formål rummet har.  Efter pudsen var fjernet, har muren fået en gang forankringsgrunder der binder støv og beskytter murværket lidt.

Muren renset for puds
Sådan en gang nedbankning af puds, giver en masse – meget fint støv, her havde vi glemt at fjerne en sandal med spænde

Genopbygning

Efter at have fjernet puds (fra både væg og gulv – af mange omgange) gik genopbygningen igang. Vi startede med loftet, der “bare” skulle bankes op – men når man ikke er håndværker, og i øvrigt uerfaren er det lidt af en opgave. heldigvis kom fik vi noget hjælp af svigerfar, da de alligevel var på besøg hernede. Loftet kom op, og viste for alvor hvor skævt huset er – det er fustrerende lige når man står og skal have skidtet til at passe. Ellers synes jeg det er ret charmerende.

Første bræt er på plads – bemærk de “smukke” ledningsarbejde, der ikke er lavet af  os. Krogende i væggen har indtil nu fungere som knager til vores jakker.

Efter loftet var kommet op skulle der gang i pudse-/spartlearbejdet og få rettet op på alle skaderne der var sket. Pudset på de resterende tre vægge er ret grov, så det var heldigvis ikke så svært at få reperationerne til at falde naturligt ind.

Før puds
Efter puds – vi havde en rest hvid vægmaling til at stå som lige kunne bruges til at plette med – det sidste blev dækket af lister.

Bag døren der “ikke fører til noget” har vi indrettet et sko-/opbevaringsskab. Skoopbevaringen er lavet med rundstokke, som skoene kan hvile på, og så blev der lavet et par hylder af en mdf-plade. Vi har absolut tænkt funktion over form her, og bare ladet bagsiden være som den var, istedet for at begynde at forsøge at få en bagplade ind.

Skoskabet

Det var de største arbejdsopgaver i rummet, derudover stod den på lidt malerarbejde i form af ny maling på karmen, døren ind til skoskabet fik lidt impulsivt et par lag af en sort rest maling vi fandt i gemmerne og væggen blev plettet de steder der havde været huller eller malingen var skallet af/blevet plettet.

Til karmen har vi valgt at bruge linoliemaling fra Linolie og Pigment. Det er et meget bevidst valg for os, både miljø- og kvalitetsmæssigt. Linoliemalingen er, hvis du spørger mig (og mange andre) langt bedre for træværket og så giver en bare et langt smukkere resultat. Jeg skal ikke fortabe mig i detaljer her, men hvis du vil læse mere om min holdning til maling, kan du se det her.

Maling af karm med linoliemaling – det giver et så smukt resultat!

De sidste detaljer og færdigt resultat

Indretningen i rummet er blevet meget sparsom, 3 dobbeltknager, et spejl og en hylde lavet ud af noget gammelt træ som vi har fundet i gemmerne. Vi har prøvet at kombinere det funktionelle med det æstetiske og givet dette rum et lidt mere moderne præg end hvad flere andre dele af vores hus har. Det falder lidt uden for i form, placering og funktion og vi synes derfor det godt måtte skille sig lidt uden for i indretningen.

Murstensvæggen er også blevet der den primære brug i rummet er. Bag den sorte dør er skoskabet. Lampen er midlertidig, til vi finder den rigtige løsning.

 

I denne del af rummet er der ikke sket det store i indretningen – det er her barnevognen står når den er hjemme.

 

Vi har ikke gjort det store her, der skal en ny yderdør og en anden radiator op – men der skal vi lige alliere os med nogle håndværkere

 

Skriv kommentar