Tagplaner

By |Published On: 25. september 2018|Categories: Ude|

Vi har kraftige overvejelser om at taget på huset på et tidspunkt skal udskiftes.

De tidligere ejere, har nemlig begået den forbrydelse (JA – forbrydelse!) at lægge eternittag på i 1980 – og ikke bare lagde de eternittag på, de ændrede også på tagkonstruktionerne så halvvalmene i gavle og på kvistene blev ændret til træbeklædte gavltrekanter.

Naturskifer er vejen frem

Da vi så på huset i første omgang var den første tanke at det tag skulle skiftes, men til hvad? Fra perioden kunne der være flere muligheder hvor tegltag eller naturskifer var det mest oplagte. Umiddelbart tænkte vi tegltag (i røde tegl, aldrig nogensinde sortglaserede!) fordi det var hvad vi kunne se på de omkringliggende huse. Men efter en snak med sælgeren, og en søgen på arkiv.dk fandt vi ud af at der oprindeligt har været sort naturskifer på taget.

Så selvfølgelig skal der naturskifer på taget igen. Det bliver en lidt mere bekostelig affære end hvis det bare var et tegltag – men til gengæld har naturskifer en levetid på 80 – 120 år, frem for tegltagets ca. 30-35 år. Så selv tak fremtidige ejere. Men det vigtigste er selvfølgelig at det giver huset noget af sit oprindelige udtryk tilbage og at taget er tilpasset husets arkitektur.

Tagkonstruktion

Vi kan ikke helt finde ud af fra de gamle billeder om der har været udhæng på taget som der er nu. Det er muligt, især når der er tale om tag af naturskifer, men der skal en dybere undersøge til før vi kan konstatere det med sikkerhed.

Under alle omstændigheder, vil dele af tagkonstruktionen skulle ændres, fordi halvvalmene skal genskabes, og så handler det lidt om, om de gamle spær er bevaret eller om de er blevet udskiftet i forbindelse med ændringen af tagmaterialet. Eternittaget er nemlig langt lettere end naturskiferen, og er der lagt nye spær er det derfor sandsynligt at de ikke vil kunne bære det nye tagmateriale.

Kilde: Arkiv.dk – fotograf: ukendt

 

Udhus bygningerne

Ud over selve boligen er der den gamle stald og udhuslængen der er bygget sammen med boligen. Vi har ikke nogen oplysninger om hvad der har været på de tage oprindeligt – så vi må gætte os lidt frem.

Historisk set, vil det være meget underligt og ret ekstravagant hvis der også har været naturskifer på disse bygninger. Fornuftigt set vil det være ret mange penge at bruge på udhus bygninger at lægge naturskifer herpå. Vores bedste bud (lige nu) er derfor at lægge sort pandeplader i metal, som tag til erstatning af den eternit der er der nu. Vi mener umiddelbart at dette kunne være et godt bud på hvad der oprindeligt har været på tagene, og den sorte farve vil skabe en sammenhæng med boligen – hvor udhus bygningerne stadig underordner sig den primære bebyggelse.

Men hvem ved – måske det ændre sig hvis vi finder nogle korrekte historiske oplysninger, eller hvis bare vi får en bedre idé.

En dyr omgang og tidshorisont

Udskiftningen af taget vil være en dyr omgang – Bolius har givet et prisoverslag fra 2014, hvor det koster 1000 kr. pr. m² dertil kommer mulig ændring af tagkonstruktionen, undertag mv.

Heldigvis er det tag der ligger nu, stadig i fin stand (rent konstruktionsmæssigt) og trænger ikke til akut udskiftning. En ændring af taget nu, vil derfor være rent kosmetisk. Nok er vi æstetikere og vil have huset til at fremstå i al sin pragt – men! Vi er også bundsolide nordjyder (i eksil) og man skifter ikke noget ud der virker – og da slet ikke for lånte penge. Så tagrestaurering og tilbageføring, er på en 10-års plan. Vi er sikre på at det skal ske, det behøver bare ikke være lige nu.

Vi satser på, til den tid, at kunne hjemtage nogle midler (blandt andet fra fonde og kommunens bygnings-forbedrings pulje) som kan være med til delvist at finansiere taget – men den tid den glæde.

 

Tjek i øvrigt denne fine artikel fra Boliga om tag af naturskifer

 

Leave A Comment