At fylde 30 og få farveprøver i gave
I august fyldte jeg 30 og i den anledning fik jeg af “mine to drenge” den fineste gave man kunne tænke sig. Når man altså er en lidt nørdet restaurerings arkitekt, med en forkærlighed for oprindelige materialer og teknikker.
Jeg fik nemlig en boks med farveprøver og en bog om brugen af linoliemaling, fra Linolie & Pigment. Vores plan er at male så meget som overhovedet muligt med linoliemaling eller limfarve (til væggene) – Linolie og Pigment har en udgave der er forstærket med linolie, hvilket gør at den er afsmitningsfri. Almindelig limfarve vil smitte let af når man rører ved det – ikke særlig smart i et hus med en tumling. Da vi har alle planer om at indrette med farver på væggene, er det helt fantastisk at have farvekortet at gå ud fra, så vi ved hvad vi har at gøre med.
Farvekortet er ikke “bare” et farvekort. Det er håndopstrøgene farveprøver på fine kort lagt i en smuk æske. I og med at der er tale om den rigtige maling der er opstrøget er man sikker på at få den rigtige farvegengivelse – og ikke mindst, en langt bedre fornemmelse af hvordan overfladen er. En overflade på maling er nemlig langt fra ligegyldig – det har stor betydning om den er blank eller mat – og personligt synes jeg det er svært at forholde sig til favehandlerens angivelse af glans.
Reaktionerne på et farvekort som gave
Når man ikke har sat sig ind i fordelene ved linoliemaling frem for (gys) plastikmalingen, så kan det virke ret fjollet at et farvekort kan være en god gave til en 30 års fødselsdag. Men til min fødselsdagsfest, var det tydeligt at gæsterne vidste at jeg er lidt nørdet med den slags, lidt hovedrysten kunne vi dog ikke undgå, og fred være med det. Heldigvis var der en arkitekt-veninde, som fuldstændig delte min passion for det fine farvekort – for at stå og nærstudere farverne og ikke mindst bare nyde synet og følelsen af det lækre materiale.
Fordelene ved linoliemaling
Men hvad er fordelene ved linoliemaling så?
For det første er det jo én af de oprindelige malingstyper – og dermed en type maling, de historiske huse rent faktisk er bygget til at være malet med. Linoliemaling, er diffusionsåbent, hvilket betyder at huset rent faktisk kan ånde. At male med plastikmaling, svarer til at pakke dit hus ind i en plastikpose og lukke den tæt til. Hvis du har prøvet at putte lidt for varm mad i en frysepose, er jeg sikker på at du kan genkalde dig billedet af kondens på indersiden af posen – overfør nu det til dit hus, på indersiden af plastikmalingen – det vil sige murværket, som er rimeligt essentielt for dit hus.
De gamle huse er ikke bygget på samme måde som de moderne, så de går vitterligt til, hvis de bliver pakket helt ind i plastik maling. Derfor er det væsentligt at tænke på at bruge maling der er diffusionsåbent. Det behøver ikke nødvendigvis være linoliemaling – men tænk dig om, og spørg dig frem.
For mig skal linoliemalingen kun komme ét sted fra – og det er Linolie og Pigment. Der holder de nemlig fast i det gamle håndværk – og ikke mindst undgår de alverdens skadelig kemi, som jeg bestemt ikke har lyst til at få ind i mit hjem. Både for husets men især for min families sundhed. Desuden bliver Linolie og Pigment anvendt blandt andet af Den Gamle By i Aarhus – hvilket jeg finder at være noget af en hædersbevisning. De har også flere farver der indikere at de bliver brugt på nogle af de fredede bygninger vi har rundt om i landet (blandt andet Rosenholm grå) og hvis det er godt nok til en fredet bygning – ja så er det også godt nok til vores bevaringsværdige hus.
Nå ja – også har jeg besøgt virksomheden, i forbindelse med et arkitekt arrangement. Det tæller selvfølgelig op når man kender virksomheden lidt bedre. Men at opleve så passionerede mennesker som man finder ved Linolie og Pigment, kan kun være en fordel for produktet. Jeg siger ikke at der ikke findes andre firmaer end dem, men jeg sværger til dem – og ser frem til endelig at kunne handle ved dem.