Verandaen

By |Published On: 5. maj 2019|Categories: Inde, Ude|

Det har i mange år været en drøm for mig at få et hus med en veranda, altså ikke sådan en amerikansk én med plads til gyngestole og “moonshine” men den fine lille danske model, som enten var en mindre overdækning eller, som vores, en lukket udgave som kunne bruges som en vinterhave.

Verandaen fra vejsiden

Verandaen er bygget op i bindingsværk og sandsynligvis samtidig med huset. Den har murede tavl, som dog er blevet ommuret på et tidspunkt så den har desværre ikke de samme fine brændte fuger (/dekorerede fuger) som resten af forhuset har.

Verandaen fra havesiden

Vinduerne er de originale småsprossede vinduer med enkeltlags glas. Glassene har alle – oprindeligt – været farvede i hjørnerne (grøn, gul, rød og blå) og med det smukkeste slebne mønster på de øvrige ruder langs kanten. Midterstykket er i klart glas.

Detalje af vinduerne

Tidens tand har dog været hård ved ruderne der flere steder er udskiftet eller, desværre, gået i stykker. Det gør ikke så meget at der er lidt huller og revner, verandaen er uopvarmet – men på et tidspunkt kan de nok ikke længere. Det bliver lidt af en spændende jagt og et puslespil at finde de rigtige ruder at få udskiftet med.

Detalje af gulvet

Indvendigt er der på gulvet originalt klinkegulv med sorte og råhvide klinker. Det er lidt skadet, men efter 110 år må det være i orden. Under vinduerne er der bræddebeklædning, over dem er vægtet pudset op og loftet er med bræddebeklædning. Prikken over i’et er den originale loftslampe.

Den smukke lampe

Det er lidt en svær kunst at finde de rigtige møbler til så fantastisk et rum som verandaen er, de skal være lette i udtrykket med samtidig behagelige at sidde i – det er jo et sted til en god kop kaffe og en bog, eller en G&T i godt selskab. Så møblerne vi har sat ind er midlertidige, så vi kan bruge den også før vi finder de helt rigtige.

Inde i verandaen

2 Comments

 1. Benjamin Olsen 2. april 2021 at 21:43 - Reply

  Hej
  Jeg har med stor glæde læst om jeres veranda.

  Jeg skal inden for relativ kort tid til, at genskabe nogle af de “brændte fuger” på mit gamle Langå hus. Hvis det har interesse er i velkommen til, at kigge forbi når jeg skal til det – så giver jeg gerne besked her om når tidspunktet kendes?
  Sidste år lavede jeg ca. 4 m2 af disse fuger på min værkstedsbygning.

  Med hensyn til glas til verandaen burde der være flere muligheder i Tyskland, her er nogle links:

  https://jcb-beschlaege.de/Glas-als-Tafeln/05.01.45

  https://www.replicata.de/produkte/glas-fuer-tueren-und-fenster/

  https://www.glas-lasermotive.de/historal-glas-dekore/

  De venligste hilsner
  Benjamin

  • Eva Gade 6. april 2021 at 13:41 - Reply

   Hej Benjamin

   Tak for din besked og ikke mindst for tilbuddet – det vil vi bestemt meget gerne tage imod! Det er altid spændende at se hvordan andre gør det – og måske vi kan lure nogle gode tips og tricks 🙂 Jeg sender dig lige en mail med mine kontakt oplysninger.

   Og tak for for links til gode sider til at finde glas til vores veranda. Dem må vi få kigget på når tiden kommer for at få udskiftet glassene i verandaen.

   Mange hilsner
   Eva

Leave A Comment